Előszó

Ez a könyv a 2008-ban kiadott szerkezetmegerősítés könyvemnek az átdolgozott és bővített változata. A jelentős mennyiségű közétett anyagok miatt a könyvet több kötetre kellett bontani. A régi könyv csoportosztási módszereit alkalmazva a könyvek tematikája a következő: 

Első kötet:

Szerkezet megerősítési alapesetek szerkezeti egységenként csoportosítva.
Alapmegerősítési esettanulmányok.

Második kötet:

Oszlopok, falak, födémek szerkezet megerősítési esettanulmányok.

Harmadik kötet:

Áthidalások, ácsolatok és földtöltések megerősítése esettanulmányok.

Az elmúlt években a korábbinál lényegesen több eset közül tudunk választani, ezért a megerősítési esetek rendszerezési szisztémái is sokat fejlődtek.

A könyvem célja és módszerei a régiekkel megegyezik. A megerősítések technológiai leírását közlöm, számításokat nem mellékelem hozzá. Az esettanulmányokhoz annyi fényképet mellékelek, amennyit csak tudok.

A jobb érthetőség kedvéért a fényképeket és a mellékelt rajzokat nem választom külön mint korábban. Továbbra is meggyőződésem, hogy a meglévő szerkezeteket megerősíteni kedvezőbb mint elbontani őket. A könyv anyagainak az összeállításában a munkák elvégzésében segítségemre voltak Sisa Dávid, Szabó Krisztián építőmérnökök, Lánczi János építészmérnök és Dobos Diána. Szeretnék köszönetet mondani néhány régi tanáromnak:

Dr. Marek István (mérnökgeológia) Dr. Kőröndi István ( acélszerkezet) Dr. Lazányi István (talajmechanika) Szabó László (mérnöktanár)

Legvégül itt az előszó végén szeretném, érthetővé tenni, és röviden felvázolni azt az utat, amit a szerkezet megerősítés kapcsán eddig bejártam. Ez az út egy olyan véget nem érő tanulási, tapasztalási folyamat, ami azért igazán izgalmas mert a továbblépéshez folyamatosan új dolgokat kell megismernünk és megtapasztalnunk.

Letöltés

A könyv elérhető a lenti tartalomjegyzék fejezeteire kattintva PDF formátumban, vagy ide kattintva.

Címlap

1963-ban születtem Székesfehérváron. Édesapám szintén szerkezetépítő  mérnök volt, neki köszönhetően a tartószerkezetek már kisgyermek korom óta az életem részévé váltak.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert Székesfehérváron a Jáky József Szakközépiskolában olyan nagyszerű tanároktól tanulhattam, akik a munkájukat valóban hivatásnak tekintették. A középiskolai Országos Szakmai       Tanulmányi

Verseny megnyerésével felvételi nélkül kerültem a Budapesti Műszaki Egyetemre. Az egyetemen szerkezetépítő mérnökként végeztem.

Az egyetem elvégzése után 4 évig a Ganz

Mávag hídépítés előkészítő irodáján statikusként dolgoztam. Ezt követően önálló mérnökké váltam, és saját építőipari céget alapítottam. A cég fő tevékenysége a szerkezettervezés, és kivitelezés volt, amiből akkoriban az utóbbi dominált.

Az első 10-12 évben pénzügyi szempontból a „nulláról” kellett felépíteni a céget, ezért sok esetben saját magamnak is kellett kétkezi segéd- és szakmunkát végeznem. Nagyban segítette a munkámat, hogy időközben letettem a kőműves mester vizsgát, és kitanultam a lakatos, és ács szakmát is.

Ezt követően 2000-től a kivitelezések helyett a statikus tervezések kezdtek el dominálni a munkámban. Ekkortájt nagyon sok szerkezet megerősítési tervezési feladattal kerestek már meg. Ezek megoldásainál a szerkezettervezést már nagyban segítette a korábbi évek alatt megszerzett kivitelezői, és szakipari technológiai tapasztalat, ami  sok esetben új, hatékonyabb megoldásokat eredményezett.

Az új megoldások új problémákat is szültek azzal, hogy ezekhez a szerkezet megerősítési munkákhoz hirtelen nagyon nehézzé vált megfelelő felkészültségű kivitelezőt találni. Ennek megoldásaként végül kényszerből, a megtervezett erősítéseket már részben a saját cégünk kivitelezte. Ekkorra már több  saját egyéni szerkezet megerősítési eljárást fejlesztettünk ki, többek között az egyedülállóan biztonságos, és gazdaságos megoldást kínáló MUSZASI sajtolt cölöpös (MS cölöp) alap megerősítési eljárást.

Budapest, 2016.11 hó

Szabó Zoltán

Ebben az időben sokféle új alapmegerősítési feladatot kaptunk, ahol ismét újabb probléma adódótt. Sokszor az hátráltatta a munkát, hogy nem volt mindíg teljes a szakmai összhang statikus és talajmechanikus között. Ennek kiküszöbölése végett továbbképeztem magam talajmechanikai, geotechnikai szakirányban is, és mivel a megerősítések összetett diagnosztikai előkészítést igényelnek, (talajmechanikai vizsgálatok) mára ezeket is cégünk készíti a megerősítésekhez, sőt egy ideje már külön megrendelésre is dolgozunk.

Napjainkban már az általunk tervezett megerősítések zömét saját céggel kivitelezzük, ennek köszönhetően könyvünkben közzé tehető