1.2Alappántolások:

​​ A pántolás sokban hasonlít az alapszélesítéshez. Az alépítmény a pántolás során is szélesedik, de az erősítésnek nem ez a lényege. A ​​ pántolás anyaga vasbeton és a​​ szerkezet​​ rugalmas merevségét biztosítja a függőleges síkban. A sérült, eltört​​ szerkezetet​​ vízszintes értelemben​​ koszorúként​​ összetartja. Az első feladatát úgy tudja legjobban ellátni, ha a pánt​​ szerkezeti​​ magassága a lehető legmagasabb. Ez a megoldás nem akadályozza meg az épület mozgásait, csak egyben tartja a​​ szerkezetet​​ és meggátolja a​​ felszerkezet​​ relatív mozgásaiból adódó károsodásokat (repedések kialakulását)

1.2.1Külső pántolás a teljes épület​​ körül

A vasbeton alap pántolás kívül elhelyezve tulajdonképpen nem igényelne csapos bekötéseket, de az épületek alaprajzi kialakítása miatt erre a legtöbbször mégis szükség​​ van.

 

A-A metszet

Ha a pántolás természetes úton nem feszül​​ rá​​ a​​ szerkezetre,​​ akkor csak az aránylag sűrű elhelyezett ragasztott csapolástudjamegfelelően​​ összekapcsolni.

 

 

 

 

 

 

 

A

meglévő alap

 

mellébetonozás

bekötő csapok

 

A

 

 

„önfeszülő”

 

 

 

 

 

 

A

 

 

A

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2.2Pántolás​​ az​​ épület​​ részleges​​ szakaszán

A pántolás részlegesen alkalmazva feltételezzük, hogy az épület többi részén olyan mozgások nem lépnek fel melyek miatt az alap​​ eltörhet. A már kialakult szerkezeti töréseken a köpenyezést túl kell vezetni úgy, hogy újabb törések már a pántoláson belül és kívül se jöhessenek létre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​​  ​​​​ repedés

A

A

 

 

 

 

 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ alaprajz​​ 

 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ oldalnézet

 

 

 

1.2.3Köpenyezés​​ alapmélyítéssel együtt alkalmazva

meglévő alap

 

mellébetonozás

bekötő csapok

Ha a sérült épület alapozása nem elég mély ahhoz, hogy elég merev (magas) köpeny készülhessen akkor két lehetőség van. A köpenyezést a lábazati falra is fel kell vezetni, hogy a pánt megfelelően magas legyen. Ha ez építészeti okokból nem lehetséges, vagy az eredeti alapozás mélysége nem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • ábra