MEGLÉVŐ ÉPÜLETEK VIZSGÁLATA

Egy meglévő épület diagnosztikai vizsgálatát olyan esetekben érdemes elvégezni, ha azt át szeretnék alakítani, bővíteni vagy akár abban az esetben is ha annak állékonyságát bizonytalannak érzik.
A munka egy előzetes helyszíni szemlével kezdődik, ahol a megrendelő elmondja, hogy milyen munkákat szeretne elvégezni (pl. tetőteret beépíteni, teljes emeletet ráépíteni, melléépíteni, stb.). Itt szóban elhangzik, hogy milyen vizsgálatok szükségesek ehhez, ezek közül melyek roncsolásmentesek, melyek járnak roncsolással.
A helyszíni vizsgálatok általában detektoros vaskereséssel történnek, mely minden esetben roncsolásmentesek. Gyakran végzünk szilárdságmérést beton vagy tégla felületeken. Ezek már nem minden esetben roncsolásmentesek, csak ha a szerkezet felülete vakolatlan. Ha vakolt, akkor egy kb. tenyérnyi felületen a vakolatot eltávolítjuk. Ha a szerkezetek vastagságát nem tudjuk egyszerű mérésekkel meghatározni, akkor teljes átfúrást szoktunk alkalmazni. Ez egy 10 mm átmérőjű lyukat jelent. A födémek felső síkján lévő rétegek pontos ismeretét és vastagságát feltárásokkal szoktuk meghatározni. Ez a burkolat eltávolításával és a különböző rétegek vésésével történik, legfeljebb egy 50 x 50 cm-es területen. Speciális esetekben lehajlás méréseket is végzünk, ahol századpontos órával mérjük az elmozdulásokat, miközben egységnyi erőkkel terheljük a szerkezetet.
A vizsgált adatokból ellenőrző számításokat készítünk, melyből megtudjuk, hogy az egyes szerkezeteknek mekkora a teherbírása, van-e benne tartalék vagy esetleg annak megerősítése szükséges. Erről statikus szakértői vélemény készül, mely tartalmazza a megrendelő igényeit, a helyszíni vizsgálatok részletes leírását és jegyzőkönyveket, a számításokat és azok eredményeit, valamint (ha szükséges) a megerősítés lehetőségeit.
A tervezett bővítés vagy átalakítás tartószerkezeteket érintő részeiről kiviteli terveket is készítünk. Amennyiben a szerkezet megerősítésére van szükség, arról is készítünk tervet, sőt a kivitelezésben is tudunk segíteni, ugyanis kivitelező részlegünk több évtizede végez szerkezetmegerősítő munkálatokat.