SZAKÉRTŐ SZÜKSÉGES

A bérházak függőfolyosóinak felújítása, diagnosztikai vizsgálata egyre inkább aktuálissá válik, mivel a gyakran 100 éves vagy idősebb épületek esetében már jelentős az állagromlásuk.

Általában a társasházak törekednek a költséghatékony megoldásra. Lehetőség szerint próbáljuk úgy megtalálni a megfelelő megoldást, hogy az minél inkább egyszerű és költséghatékony legyen.  A függőfolyosók tartószerkezeti állapotának vizsgálata egyre inkább égető kérdéssé válik.

A leggyakoribb hibák:

   • Burkolat repedése, felfagyás okozta károk
   • Idővel romló anyagú burkolatok tönkremenetele (pl.: mészkő)
   • Vízszigetelés hiánya, vagy tönkremenetele
   • Acél korlátok korróziós károsodása
   • Korlát alatt futó acél peremgerenda korróziós károsodása
   • Konzolos acélgerendák korróziós károsodása
   • Acélgerendák közötti monolit vasbeton lemezek tönkremenetele, megrepedése

A tűzfalak állékonyságának ellenőrzése szintén fontos kérdés.  A néha több méter magasságú tűzfalak megtámasztását, állékonyságuk biztosítását a tetőszerkezettel oldották meg. A tető szerkezeti elemeinek tönkremenetele (pl.: korhadás, túlterhelés, gomba-, vagy rovarkár, stb.) a tűzfalak állékonyságát is veszélyeztethetik.

A tető szerkezeti elemeinek jelentős károsodása esetén faanyagvédelmi szakértő bevonása is szükségessé válhat.

Kémények problémája budapesti viszonylatban egyre több társasházat érint. A fugázás elöregszik, a fagykárok és a geometriai torzulások ezeknél az öreg, akár 100 éves épületeknél sokszor már állékonysági problémákhoz is vezethetnek. Sok esetben a károsodással érintett kéményeket fel kell újítani, meg kell erősíteni, szélsőséges esetben részlegesen vagy teljesen újra kell falazni.

A felújított kémények vizsgálata során ellenőrizzük a falazás minőségét (újrafalazás esetén), a fugázás minőségét, a megfelelő fedlap kialakítást, szilárdsági és állékonysági követelményeket. A vizsgálatokat jellemzően szemrevételezéssel végezzük, de szükség esetén diagnosztikai vizsgálatokat és statikai számításokat is készítünk.